Alle Nieuws-berichten

|

DraMare naar Afrika + weer terug

Beste vrienden van DraMare, we zijn weer in ons frisse landje…. We hebben een fanTAStische reis gehad. Het was best een vol programma. En weer een heel nieuwe ervaring met een ander team. Er was zeker girl-power! Elisah nam spontaan de leiding bij een aantal van de bijeenkomsten (Emilie voelde zich niet echt fit, een fikse voorhoofdsholteontsteking) en legde onnoemelijk veel contacten. Naomi filmde erop los en monteerde e.e.a. als een ware professional.

Wat hebben we gedaan?

We zijn op verschillende scholen geweest. Scholen waar we al eerder geweest zijn (dat weten ze nog, je hebt direct een fanclub) en scholen waar we voor het eerst waren. We hebben drama workshops gegeven over houding, hoe presenteer je jezelf en nog wat spellen gedaan. We wilden de kinderen meegeven dat ze speciaal zijn. Verder zijn we in een aantal preschools geweest waar we de sokpoppen voorstelling gespeeld hebben. Ook die boodschap is: “Jij ben speciaal” We hebben gemerkt dat kinderen en jongeren hun zelfbeeld halen uit de ‘kracht van de sterkste’ en dat ze vaak nauwelijks complimenten of stimulans krijgen. Met jongeren uit Klipheuwel (het township waar we het meest zijn geweest) hebben we een film gemaakt met commercials. Het thema was: “Klipheuwel’s got talent”. Naomi heeft het gemonteerd het was een gaaf geheel geworden. We hebben het ook met ze bekeken, ze waren super enthousiast om zichzelf in actie te zien! Met de ouderen daar hebben we de 1e week ook commercials gemaakt (compleet met brillen en pruiken, het is vrij hilarisch geworden) en de 2e week hebben we ze geïnterviewd over hun leven. Dat was indrukwekkend. In de groep heeft bijna iedereen wel een kind verloren, mishandeling meegemaakt en noem de ellende maar op. Er werd gehuild en verbazend genoeg ook veel gelachen, want ondanks alle ellende die ze meemaken zijn ze vaak opgeruimd en vrolijk. Daarom was het ook goed dat ze eens de kans kregen hun verhaal te vertellen want flink zijn is wel een soort standaard.  Wat we verder gedaan hebben, het is te veel om op te noemen. Vooral geprobeerd iets positiefs te brengen in de townships en in het project. Tienermoeders, dronken ouders, verwaarloosde kinderen….. Er is zoveel te doen!

We hebben babyspulletjes gebracht aan tienermoeders. Veertien jaar, een (veel te kleine) baby, een dronken oma en allemaal in 1 bed slapen….. Er is HEEL veel behoefte aan een safe house, voorlichting en zorg. Vandaar dat we met hernieuwd enthousiasme aan de slag gaan met het Dramare / Inside Out Family Project!

Dramare Family Project???…!!!

We zijn op bezoek geweest bij een project in Khayelistha, de grootste sloppenwijk van zuidelijk Afrika. Het is een oneindige verzameling van sloppen, soms zelfs met meerdere etages, een bizar gezicht.

Er zijn redelijk veilige maar ook heel onveilige gedeeltes.
We reden in de combi, en de deuren moesten op slot. Bij het project aangekomen werden we blij verrast, een prachtig Day care centre met lieve en betrokken teachers, een professionele  projectleidster en een gepassioneerd en kundig bestuur. We begonnen met het geven van twee voorstellingen voor de kleuters, van de sokpoppen in eenvoudige vorm (ze waren klein). Bij de eerste groep van ongeveer 25 peuters begonnen er zeker 15 spontaan te huilen toen de pop tevoorschijn kwam. Het kostte veel moeite om ze weer tot bedaren te krijgen! Gelukkig vonden ze het uiteindelijk toch heel leuk en hebben we gezongen:
I am special!!

We hebben daarna de gezinshuisjes bezocht, het zag er mooi uit en de moeders waren enthousiast. Ze lieten foto’s zien van de kinderen (er was er maar eentje thuis, de rest was naar school) en je zag dat ze het echt als hun eigen kinderen beschouwen. Er wordt training aan moeders gegeven. De ervaren moeders worden daar weer bij betrokken. Er is medische zorg en voorlichting. We hebben veel gezien en ideeën opgedaan. Een vriendin van Helen, onze projectleidster, was ook mee. Zij is er ook erg door geraakt. We willen graag gaan samenwerken om deze droom uit te laten komen. We gaan op zoek naar sponsors. Er zijn een aantal geschikte locaties. We willen zowel Klipheuwel als Philadelphia kunnen bedienen. In het grote crisishuis moet zeker ook plek komen voor tienermoeders en trainingsfaciliteiten op het gebied van gezondheid, kinderverzorging en preventie.

Hopelijk willen jullie ons helpen deze broodnodige droom waar te maken….

Dramare in Zuid-Afrika, foto expositie!!!

Ingaande 15 maart a.s. zullen de foto’s van Kees Bakker, die vorig jaar met ons mee gereisd is, geëxposeerd worden in de Bibliotheek.

De officiële, feestelijke opening van de tentoonstelling zal verricht worden door wethouder Meta Jacobs, zoals het er nu uitziet op donderdag 5 april om 10.30 uur. Er wordt haar een boekje met de foto’s aangeboden. Dit boekje is te koop en de opbrengst is voor ons werk in Afrika. De beloofde Lentefair is ook in aantocht. Jullie horen binnenkort meer! Hartelijke groet, namens DraMare, Emilie